Verzetsmuseum Amsterdam
Het Verzetsmuseum is in 1984 opgericht door voormalige leden van het verzet. Cultuureducatie was en is de belangrijkste kernactiviteit. Het gaat daarbij ook om de betekenis van het verleden voor het heden; met name om het geven van inzicht in de waarde van vrijheid, tolerantie en democratie. Sinds 1999 is het museum gevestigd in de Plantage Kerklaan, in het ‘Joods Kwartier’. In 2013 is het museum uitgebreid met Verzetsmuseum Junior voor 9 tot 14-jarigen. Het verzetsmuseum Amsterdam belicht de persoonlijke ervaringen van de gehele bevolking, vanuit verschillende perspectieven, zodat de bezoekers zich kunnen inleven en worden aangezet tot nadenken over eigen en maatschappelijke verantwoordelijkheden.
In oktober 2013 opende Verzetsmuseum Junior, gemaakt voor kinderen vanaf 9 jaar, in een nieuw aangebouwd deel van het Verzetsmuseum. Kinderen, ouders en leerkrachten waren enthousiast. Kinderen ervaren het bezoek als een intensieve en leerzame beleving. Verzetsmuseum Junior werd in 2014 uitgeroepen tot meest innovatieve uitje van de ANWB, kreeg de Kidsproof-museumprijs 2015 en werd genomineerd voor de Children in museums Award in 2016.
Verzetsmuseum Junior op wielen
Verzetsmuseum Junior in de buurt reist langs scholen en buurtevenementen en komt naar mensen toe. Verzetsmuseum Junior in de buurt gaat over kinderen in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog; vier echt bestaande kinderen, waarmee de kinderen van nu kunnen meeleven: de joodse Eva, zoon van verzetsouders Jan, het NSB-meisje Nelly en Henk die met de alledaagse gevolgen van de bezetting te maken kreeg, en die de oorlog aan het begin heel spannend vindt.
In een ouderwetse lift – een tijdmachine – zien de bezoekers een animatie waarmee ze teruggaan in de tijd, van het heden naar Nederland in bezettingstijd. Ze stappen uit en komen op een plein met vier huizen. Voor elk huis staat een kist of koffer met een scherm waarop een animatie te zien is waarin de hoofdpersoon van het huis zich voorstelt aan de jonge bezoekers. Vervolgens gaan de bezoekers in het huis actief op zoek naar de belevenissen van Eva, Jan, Nelly en Henk. Die vertellen hun verhaal in de ik-vorm in korte geluidsfragmenten, teksten en in animaties, die onder meer zijn verstopt in kastjes en laadjes. Ook authentieke objecten en documenten van de vier kinderen zijn te zien en er zijn spellen die met elkaar kunnen worden gespeeld.
De verhalen uit Verzetsmuseum Junior zijn echt gebeurd. De vier verhalen geven met elkaar een beeld van wat de kinderen in bezet Nederland hebben beleefd. Deze verhalen belichten verschillende perspectieven (aanpassing, vervolging, verzet en collaboratie) waardoor kinderen samen gaan nadenken over goed en fout; over wegkijken of opkomen voor anderen.
In het slotdeel komen de hoofdpersonen aan het woord als de mensen die ze nu zijn en doen zij uitspraken over democratie, mensenrechten en discriminatie, waar de jonge bezoekers op kunnen reageren. Verzetsmuseum Junior is gemaakt voor familiebezoek en voor schoolgroepen.